iportisa logo

Γενικά (ελεύθερος λόγος)

Τετάρτη, 09 Μάιος 2018

Πρωτομαγιά σήμερα. Καλό μήνα. Ημέρα της Άνοιξης και των λουλουδιών. Ημέρα Αργίας και απεργίας όπως λέγεται αλλά και μνήμης για αυτούς που πάλεψαν, ορθώνοντας το ανάστημά τους για ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια σε ένα σύστημα που δε λέει να ξεριζωθεί. Φαίνεται πως είναι βαθιά ριζωμένο και καλά σχεδιασμένο. Αλλά ο άνθρωπος, αν θέλει να λέγεται ζωντανός, πρέπει να παλεύει για τις αξίες του, έστω και ας ξέρει πως δε θα τα καταφέρει. «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μοναχός μου θα σώσω τον κόσμο, αν χαθεί, εγώ θα φταίω». Καζαντζάκης. Το ισχυρό όπλο τους είναι να καταφέρνουν πάντα και να μας χωρίζουν για να μας κυβερνούν. Διαίρει και βασίλευε. Ως ποτέ παλικάρια θα ζούμε χωριστά ; Μας ωθούν από παιδιά να είμαστε δεξιά ή αριστερά, ζυγούρια και γαλάρια, 2000 πρόβατα, 2000 γίδια, για να μας έχουν στα μέτρα τους. Κι αυτό που αποκτούμε κατά την πορεία μας είναι να γινόμαστε μισάνθρωποι και ένας άνθρωπος μισός τι μπορεί να σου κάνει ; Γινόμαστε φανατικοί και πιστοί σε κόμματα και θρησκείες, νοιώθοντας τους άλλους άπιστους. Οι πόλεμοι γίνονται “Σκοτώστε τους άπιστους “, όμως τον άνθρωπο πρέπει να τον αφήνουμε ελεύθερο. Θα βρει τον δρόμο του και την ανθρωπιά του. Όπως αφήσανε τον πλάτανο και μας αγκαλιάζει όλους σήμερα. Για δείτε τον, στέκεται ορθός και αγέρωχος και ας τολμήσει κανένας να του βάλει χέρι. Νομίζω πως από αυτά που άκουσε και θα ακούσει σήμερα θα πάρει κι άλλο μπόι, ώστε να αγκαλιάζει περισσότερους.

Πέμπτη, 11 Μάιος 2017

Το κάλεσμα Πρωτομαγιάς στην Πορτίτσα έγινε για πρώτη φορά σε μαζική οντότητα με επιτυχία και ανταπόκριση.
Η ιδέα για την πραγματοποίηση    της γιορτής αρχικά ήταν του Αποστόλη Τσικρίκη μέλους του Δ.Σ.
Για την ημέρα της Πρωτομαγιάς και την σημασία της μίλησε η Ελένη Καφρίτσα.
Ξεχωριστή νότα έδωσε ο παραδοσιακός   μουσικοχορευτικός  σύλλογος «Ρωμιοσύνη» με έδρα τον Βύρωνα Αττικής ,που έτυχε αυτό το τριήμερο να κάνει περιοδεία στον Νομό μας και να φιλοξενηθεί στο χωριό μας .
Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας  και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
-Μείωση της ανεργίας
-Εργασία για όλους
-Να σταματήσει η μετανάστευση
-Όχι άλλες αυτοκτονίες
-Να βρει ο κόσμος την ηρεμία του και την ευημερία του.

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017

Ανέβηκε κωμωδία Αριστοφάνη 19 Αυγούστου στη Πορτίτσα; Ναι φίλοι μου όπως ακούσατε.

Ποιοι είχαν  αυτή την ιδέα  και κατάφεραν να ανεβάσουν έστω ένα μέρος του έργου ;

Εδώ είναι το ρεζουμέ. Π ο ρ τ  ι τ σ ι α ν ο ί

Ονόματα δεν λέμε, ας  ήσασταν εκεί.

Συνοπτική περιγραφή του έργου:


   Φωτεινή Παλιοβάιου φοιτήτρια Φιλοσοφικής».


 Οι  <<Εκκλησιάζουσες>> αποτελούν μια κωμωδία με πολιτικό περιεχόμενο, στην οποία ο Αριστοφάνης αναδεικνύει την Γυναικεία αποφασιστικότητα, γεγονός ρηξικέλευθο για τα δεδομένα της αρχαίας Αθήνας, καθώς οι γυναίκες τότε δεν διέθεταν πολιτικά δικαιώματα.
Μετά τη συντριβή της στον πελοποννησιακό πόλεμο, η Αθήνα διανύει μία τάση παρακμής. ΄Ετσι , οι γυναίκες με πρωτεργάτρια την δυναμική Πραξαγόρα αποφασίζουν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους ανατρέποντας τη διεφθαρμένη ανδροκρατούμενη δημοκρατία. Μεταμφιέζονται λοιπόν σε άντρες , πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ψήφισμα με το οποίο αναλαμβάνουν οι ίδιες την εξουσία έναντι των ανδρών. Αποφασίζουν μάλιστα πως τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών θα είναι κοινά για όλους.
Στο παρόν απόσπασμα της κωμωδίας δύο άντρες λογομαχούν με αφορμή τους νέους νόμους. Από τη μια μεριά, εμφανίζεται ένας νομοταγής πολίτης, ο οποίος συγκεντρώνει τα υπάρχοντά του με σκοπό να τα παραδώσει στο δημόσιο ταμείο. Από την άλλη μεριά παρουσιάζεται το κλασικό,<< λαμόγιο>> μια φιγούρα διαχρονική και επίκαιρη, που θέλει να καρπωθεί τα οφέλη αυτής της αλλαγής χωρίς ωστόσο να υπακούσει στο νόμο και να παραχωρήσει τη δική του περιουσία.